Tento recept, ak použijete tvaroh vás vyjde asi 100 Kč (4€).
- 150 g rozmrvených grahamových keksov
- 50 g masla
- 25 g trstinového cukru
celkovo platí, že vysypete formu rozmrvenými keksami (asi 1 cm), odvážite, že koľko to je a pridáte tretinový podiel masla a polovičný podiel z masla cukru, tak vám to výjde do formy akejkoľvek veľkosti
- 750 g tvarohu najlepšie deň dopredu odkvapkaného cez utierku (ak sa chcete plesnúť po vrecku, použite syr Philadelfia, niekto používa aj Lučinu - zajtra vyskúšam kombináciu mascarpone + tvaroh)
- 3 BIO citróny (ak vám nevadí otravovať svoje telo jedmi, ktorými sú inak citrusy postriekané, tak pokojne použite aj normálne)
- 100 g glukózy
- 75 ml karamelu
- 6 vajec
Roztopíme maslo a miešame s keksami a cukrom. Vysypeme do tortovej formy a popritláčame prstami.
Vyhrejeme rúru na 170 stupňov. Za predpokladu, že chcete byť mocní - koláč sa potom pečie rovnomernejšie a nebudete mať vystúpené okraje a spadnutý stred(ja som tentokrát nebol a ešte som aj experimentoval s ozdobným prevedením - vidíte ako to dopadlo :-D ) tak si spravte vodný kúpeľ - do plechu nalejte vodu a dajte ho vyhriať do trúby. A tortovú formu si obalte alobalom, pokiaľ nemáte nepremokavú (cez ten spodok to väčšinou netesní celkom dobre)
Z 3 citrónov použijeme kôru, ktorú nastrúhame priamo do tvarohu, aby medziiným nestrácala vôňu. Jeden citrón vyžmýkame do tvarohu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, pridáme glukózu a karamel (alebo proste cukor), opäť vyšľaháme do tuha a nakoniec zašľaháme žĺtky a šľaháme a šľaháme... Zmiešame s tvarohom a môžeme ešte podľa chuti pridať citrón alebo cukor.
Pečieme asi hodinu a necháme hodinu chladnúť vo vypnutej trúbe. Potom chvíľu v otvorenej a zas vonku a nakoniec do chladu. Ak koláč vytiahnete hneď, spadne.
Ak máte chuť a čas, tak zo šťavy zvyšných "oholených" citrónov a približne rovnakého množstva cukru si môžete pripraviť citrónový karamel na poliatie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára