Asi 110 Kč (4,6 €)
500 g mascarpone
6 vajec
40 ks dlhých piškót
3 lyžice vanilkového cukru
Grappa alebo brandy (ak nemáte nič, postačí aj rum alebo vodka - za to sa hlavy netrhajú)
8 espress
3 lyžice kakaa + škorica
Uvarte si kávu "a dejte si Gin k tomu" (povedal Samojláč) :-)
Ak nemáte ako spraviť espresso, tak sa k tomu nepriznávajte a spravte kludne normálnu instantnú kávu. Nechajte ju vychladnúť a uštedrite do nej Grappy alebo iného alkoholu. Musí vám to chutiť!!!
Žĺtky vyšľahajte s 2 lyž. cukru do peny a prišľahajte mascarpone. Bielky zvlášť vyšľahať do peny s 1 lyžicou cukru. Zľahka vmiešať bielky do zmesi (dá sa to urobiť tak, aby vám to nevytekalo, ale mne sa to podarilo až na 3. krát).
Piškótu namočte vždy z jednej strany nakrátko do kávy (pekne to počas chladenia nasiakne, keď ich v tej káve príliš namáčate, bude to blatové). Vytvorte vrstvu piškót a na ňu naneste vrstvu krému. Podľa toho ako si to rozvrhnete, vyjdú vám 2 alebo 3 vrstvy. Poslednú vrstvu krému posypte bohato kakaom so škoricou. Nechajte v chladničke tak dlho ako to vydržíte (6 hodín približne).
Ak sa trasiete strachom pred surovými vajcami, tak to spravte jednoducho bez vajec. Krém bude hustejší a nebude Vám tiecť. Použijete len mascarpone do ktorého vmiešate vanilkový cukor prípadne trocha rumu :-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára