Na cesto:
- 4 bielky
- 110 g trstinového cukru
- 140 g mletých lieskovcov (mandlí, vlašských orechov, kokosu)
- 2 lyžice kakaa (pokiaľ možno neodtučneného) alebo 2 lyžice korenia: škorica, kardamón, zázvor, nové korenie, biele korenie
- 250 g mocnej čokolády (60 - 75 %)
- 4 žĺtky
- 70 g trstinového cukru
- 300 ml smotany
a komu by sa tie miery nepáčili kvôli nepraktickým množstvám, tak:
- 200 g čokolády
- 4 žĺtky
- 60 g trstinového cukru
- 250 ml smotany
bude toho presne o 110g menej, ale krému bude aj tak dosť
Predhrejte rúru na 180 stupňov a vytrite menšiu formu maslom. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Pridáme cukor a vyšľaháme do tuha. Zľahka primiešame orechy zmiešané s kakaom. Ak to premiešavate príliš dlho a najmä gumenou stierkou, ako to robím moja mama (inak všetká česť jej kuchárskemu umeniu), tak to nebudete mať moc nadýchané ale nikto vám za to hlavu neodreže. Najlepšie je použiť takú tú drôtenú vec čo s ňou ľudia čo nemajú šľahač (ja) šľahajú bielky, krémy, atď. Cesto vylejte do formy a pečte asi 15 minút. Nechajte vychladnúť.
Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli. Poriadne vyšľahajte žĺtky s cukrom. 1/4 z celkového množstva smotany priveďte k varu a postupne prišľahávajte k žĺtkam. Šľahajte poctivo, až kým to nebude riadne napenené. Primiešajte roztopenú čokoládu. Zmes pekne stuhne, takže v tomto bode prestanete mať strach, že pena bude stekať z koláča. Nechajte schladiť na telesnú teplotu (cca 37 stupňov). Vyšľahajte zvyšnú smotanu a zmiešajte s čokoládovou zmesou. Je možné, že sa vám to teraz bude zdať riedke, ale pokojne to natrite na upečený korpus a dajte schladiť. Ono to stuhne krásne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára