Ak poznáte lepší recept ako tu mám uvedený, tak ja ho rád vyskúšam a hodím sem. Prirodzene jeho autorstvo si pripisovať nebudem. Takisto si nepripisujem autorstvo žiadneho z receptov, ktoré tu uvádzam - nemám potrebu :-)

štvrtok 24. marca 2011

Torta vtáčie mlieko (z Ruska)

Piškótové cesto

240 g hladkej múky
200 g cukru (alebo hustého medu)
4 vajcia
240 ml mlieka

Mlieko dáme zovrieť. Bielky vyšľaháme, pridáme cukor, vyšľaháme do tuha, pridáme žĺtky a šľaháme a šľaháme, pridávame postupne horúce mlieko a šľaháme a šľaháme. Zľahka postupne primiešame preosiatu múku a vylejeme do veľkej formy vymazanej maslom vysypanej múkou. Pečieme asi 40 minút vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňov.
Necháme vychladnúť, rozpolíme.

Krém vtáčie mlieko:
2 balíčky plátkovej želatíny (na 1 liter tekutiny) - stačí aj polovičné množstvo, len to bude menej pevné
10 vajec
300 g masla
asi 200 g cukru (podľa chuti :-) )
300 ml mlieka
Vanilková esencia alebo struk (struk rozrežeme napoli, vyškriabeme zrniečka a všetko to spolu uvedieme do varu)

Žĺtka vyšľaháme s 3/4 cukru a prišľahávame horúce vanilkové mlieko. Po chvíli postavíme do vodného kúpeľa a miešame, či šľaháme kým to nezačne hustnúť. Odstavíme a necháme schladiť. Vyšľaháme maslo a pomaly zašľahávame vajíčkovo-mliečnu zmes. Želatínu si namočíme a rozpustíme podľa návodu v malom množstve vody (nevaríme! ). Vyšľaháme bielky, pridáme zvyšný cukor a došľaháme, vlejeme želatinu a dobre premiešame.  Zmiešame všetky vajcovosti rovnomerne dohromady.
Vylejeme do formy na ktorej spodok sme umiestnili polku piškótového korpusu a na vrch položíme druhú polovicu. Dáme schladiť.

Polejeme čokoládou. (Ja som použil bielu čokoládu s trochou cviklovej šťavy na zafarbenie - Samojláč chcel ružovú)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára