Včera som zasa raz objavil nový svet - mascarpone možno vyrobiť so smotany a vyjde to o čosi lacnejšie (nie, že by som bol prvý).
500 ml smotany
1 lyžica citrónovej šťavy
Smotanu dajte zohrievať vo vodnom kúpeli a keď je horúca pridajte citrónovú šťavu. Všímajte si zmenu, tá je totiž minimálna ale úplne postačujúca. Ak sa bojíte, že to nevyjde, dajte viac šťavy. Tak sa stalo, že som jej tam ja dal mnoho, premnoho, lebo zmena sa mi zdala takmer zanedbateľná v porovnaní s tým, keď takto pridáte citrón do mlieka. Tak či tak som tomu nepomohol, akurát som si vyrobil kyslé mascarpone. Znechutene som to nechal vychladnúť, že to použijem na niečo iné, keď tu zrazu z čista jasna to začalo hustnúť. Tak som to nechal trochu vychladnúť, nalial som to do sitka s utierkou, dal do chladničky a šiel spať. Ráno to bolo už čiastočne odkvapkané a oveľa hustejšie. Hodil som na to ešte nejaký okrúhly vrchnák a zaťažil kameňom. A na obed to bolo už celkom husté. Bolo síce mierne kyslé, ale s ovocím to nevadí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára